1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Министър Найденов ще се срещне с представители на големите търговски вериги за цената на яйцата

Министър Найденов ще се срещне с представители на големите търговски вериги за цената на яйцата

Снимка:

Това съобщиха от МЗХ

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще се срещне днес с представители на големите търговски вериги за цената на яйцата в Министерство на земеделието и храните. Това съобщиха от МЗХ.

Министър Мирослав Найденов и представителите на търговските вериги ще дадат изявление след срещата, от 14:30 часа, в Голям Колегиум на МЗХ.

Вчера, след среща на министъра с производителите на яйца, стана ясно, че птицевъдите са склонни да натиснат надолу цените. Найденов обеща държавата да намери начин да отговори на този жест. Той припомни, че за птицевъдите са предвидени около 6 млн. лв. национални доплащания тази година.

По време на днешната среща земеделският министър ще призове и търговците от своя страна да намалят печалбата си, тъй като по данни на производителите надценката в големите магазини е между 10 и 12 стотинки на едно яйце, което прави цената по-висока от средната в Европа.

Преди срещата във вторник с производителите министър Мирослав Найденов каза, че цената на яйцата в България не е нормална и ако не падне, ще бъде пуснат внос от Полша. Земеделският министър заяви, че по данни на българските аграрни аташета в Берлин, Париж и Брюксел вечерта на 5 март цената на яйцата в трите европейски столици е съответно 0,28 лева, 0,26 лева и около 0,30 лв. В същото време, Найденов допълни, че у нас едно яйце се търгува между 0,39 и 0,40 лева.

В края на миналата седмица яйцата достигнаха рекордно високи цени, като увеличението беше с 40% само за седмица. От лятото досега поскъпването е 100%, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Птицевъдите твърдят, че рекордно високите цени се дължат и на поскъпването на фуражите и горивата. Други смятат, че причината е във въведените европравила за отглеждане на щастливи кокошки. Трети обясняват поскъпването със студената зима.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.