1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Министрите на ЕС днес ще решават за етикетите на храните

Министрите на ЕС днес ще решават за етикетите на храните

В момента етикет за страна на произход задължително се изисква за говеждото месо

Очаква се днес, 06 декември, държавите членки да постигнат споразумение за нови правила за етикетирането. Те ще освободят пространство на индустрията да използва собствени схеми за етикети и сама да избира дали да дава информация за хранителната стойност отпред или на гърба на продукта, съобщи EurActiv.

Министрите на Европейския съюз (ЕС), които отговарят за потребителите, трябва да постигнат политическото споразумение на Съвета на ЕС днес в Брюксел.

Това ще се случи след гласуването на първо четене на Европейския парламент през лятото на законодателното предложение на Европейската комисия. Тогава евродепутатите отхвърлиха призивите на здравни и потребителски групи, които искаха въвеждането на предупредителна етикети отпред на продуктите, когато те имат високо съдържание на мазнини, сол или захар.

Вотът на Европарламентът се прие от много наблюдатели като победа за хранителната индустрия, лобирала силно срещу предупредителните етикети.

Дори решението на министрите да е в синхрон с това на евродепутатите, е възможно приемането окончателно на новите законови мерки да се забави. Причината е, че държавите членки и Европарламентът имат различия по други въпроси.

Един от тях е на кои храни да се изисква етикет за страна на произход. В момента това е задължително, например за говеждото месо. Евродепутатите искат задължението да обхваща рибата, птичите и млечните продукти. В същото време Съвета на ЕС подкрепя разширяването на правилата върху свинското, агнешкото и също млечните продукти.

При всички положения споразумението, което ще постигнат днес министрите на 27-те, ще бъде разглеждано на второ четене в Европарламента през 2011 г. Тогава се очакват сериозни дебати за постигането на единно решение.

 

Етикети ЕС, храни, етикети
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.