1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мирослав Найденов: В България няма зърнена криза

Мирослав Найденов: В България няма зърнена криза

Снимка:

Страната ни произвежда под 1 % от общия световен добив на зърно

В България няма зърнена криза. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който коментира обвиненията на БСП, че в страната има дефицит на пшеница и поради това се вдига цената на хляба, съобщи Агенция „Фокус”. От Коалиция за България вчера поискаха изслушване на Найденов в Народното събрание по темата.

Преди началото на заседанието на Министерски съвет, земеделският министър съобщи, че заради обявяването на цени на хляба от браншовите организации Комисията за защита на конкуренцията вече се е самосезирала заради съмнения за картел. По думите му няма практика в европейски и световен мащаб организациите да коментират цените на стоките. Найденов посочи, че не може да коментира какви са реалните цени на хляба.

България произвежда под 1 % от общия световен добив на зърно. Няма как страната ни да налага определени цени на пшеницата, защото не е фактор в света.

От България са изнесени 1,5 млн. тона пшеница, в момента има още толкова, което е достатъчно, за да осигури зърнения баланс на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.