1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Млечният индекс скочи с 14,8 %

Млечният индекс скочи с 14,8 %

При последната сесия най-голям скок имаше при маслото – 26,6%

Отрицателната тенденция на световния пазар за млечни продукти временно е прекратена. След като при десет поредни сесии на международната млечна интернет-борса Глоубъл Дейри Трейд индексът на продуктите непрекъснато падаше, на 18 август бе регистрирано покачване с близо 15 %.

За обръщане на тенденцията обаче е рано да се говори, твърдят експертите. Трябвало да се изчакат поне още няколко сесии. При последната сесия най-голям скок имаше при маслото – 26,6%, а сиренето чедар поскъпна с почти 4 процента и половина. При нискомасленото мляко на прах покачването е с 8,5 на сто, а при пълномасленото – с 19 процента.

Специалистите оценяват резултатите като позитивен сигнал, особено заради поскъпването на пълномасленото мляко на прах. При този продукт цените бяха паднали наполовина през последните няколко месеца.

Една от причините за повишаването на индекса вероятно е съобщението на най-голямата новозеландска млечна компания, че ще намали предлагането си през интернет-платформата и ще търси други канали за пласмент. Дали последните резултати ще имат траен ефект, предстои да видим.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.