1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Москва определя контингенти за търговците на дребно

Москва определя контингенти за търговците на дребно

С определянето на квоти аграрното ведомство отговаря на оплакванията от страна на търговците

Нова намеса на пазара за хранителни продукти предприема руското правителство. Този път става дума за захарта, а земеделското министерство смята да определя централно какво количество трябва да произвежда всеки един от захарните заводи и колко да бъде доставяно в търговските вериги.
 
С определянето на квоти аграрното ведомство отговаря на оплакванията от страна на търговците, че производителите на захар не доставят договорените количества. Те пък от своя страна са на мнение, че големите супермаркети трупат огромни запаси и по този начин създават изкуствен дефицит, за да могат след това да вдигнат цените.
 
От Института за конюнктурата на аграрните пазари предупреждават, че производителите имат дългосрочни договори с търговците, които са длъжни да спазват. Сдружението за търговия на дребно още през януари тази година посочи, че фиксираните от държавата цени на захарта, които са под производствените, могат да доведат целия сектор до несъстоятелност. През декември правителството предприе мерки за сваляне на цените на дребно, а през март срока беше удължен до 1 май. В същото време Москва отпусна 36 милиона евро държавна помощ за бранша. Затова при тези условия някои от най-големите преработватели предпочитат да изнасят своята продукция в чужбина, вместо да я пускат на вътрешния пазар. 
 
Според земеделското министерство производството на захар в страната тази година ще достигне 6 милиона тона, които са достатъчни за нуждите на пазара, но само ако няма експорт. През миналата година в Русия бяха произведени над 5,5 милиона тона, които отреждат на страната шестото място в света по този показател. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.