1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Русия удължава срока на ниските цени

Русия удължава срока на ниските цени

До мярката се стигна, след като на вътрешния пазар много продукти започнаха да поскъпват

Ниските фиксирани цени на слънчогледовото олио и захарта в Русия ще останат в сила съответно до 1 октомври и 1 юни, става ясно от постановление, подписано от премиера Михаил Мишустин. Досегашният срок изтече на 1 април.
 
В края на миналата година министерствата на земеделието и на търговията се договориха с производителите и търговските вериги да замразят цените на едро и дребно за олиото и захарта. Освен това бяха въведени квоти и мита за износа на основните зърнени и маслодайни култури. До мярката се стигна, след като на вътрешния пазар много продукти започнаха да поскъпват заради увеличения износ на суровините, както и заради сравнително слабите реколти от слънчоглед, захарно цвекло и картофи. 
 
През декември в сила влезе и закон, който дава на властите по-големи права при регулирането на цените на т.нар. социално значими стоки. Преди това правителствена намеса беше възможна само, когато в рамките на един месец цените скочат с повече от 30%. 
 
С удължаването на срока за олиото и захарта се запазват договорените в края на миналата година цени. Килограм захар на едро струва 36 рубли, а на дребно – 46 рубли. Маслобойните продават литър олио за 95 рубли, а в магазините то се търгува за 110 рубли. Към днешна дата 1 евро се равнява на около 90 рубли.
 
По думите на заместник-министъра на търговията целта на мярката е да не се допуска спекулативно поскъпване на храните и да се предотврати недостиг на основните стоки на пазара. Правителственото решение срещна критиката на производители и преработватели, тъй като много от тях не искат да работят на загуба и затова намаляват доставките. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.