Русия удължава срока на ниските цени

До мярката се стигна, след като на вътрешния пазар много продукти започнаха да поскъпват

Ниските фиксирани цени на слънчогледовото олио и захарта в Русия ще останат в сила съответно до 1 октомври и 1 юни, става ясно от постановление, подписано от премиера Михаил Мишустин. Досегашният срок изтече на 1 април.
 
В края на миналата година министерствата на земеделието и на търговията се договориха с производителите и търговските вериги да замразят цените на едро и дребно за олиото и захарта. Освен това бяха въведени квоти и мита за износа на основните зърнени и маслодайни култури. До мярката се стигна, след като на вътрешния пазар много продукти започнаха да поскъпват заради увеличения износ на суровините, както и заради сравнително слабите реколти от слънчоглед, захарно цвекло и картофи. 
 
През декември в сила влезе и закон, който дава на властите по-големи права при регулирането на цените на т.нар. социално значими стоки. Преди това правителствена намеса беше възможна само, когато в рамките на един месец цените скочат с повече от 30%. 
 
С удължаването на срока за олиото и захарта се запазват договорените в края на миналата година цени. Килограм захар на едро струва 36 рубли, а на дребно – 46 рубли. Маслобойните продават литър олио за 95 рубли, а в магазините то се търгува за 110 рубли. Към днешна дата 1 евро се равнява на около 90 рубли.
 
По думите на заместник-министъра на търговията целта на мярката е да не се допуска спекулативно поскъпване на храните и да се предотврати недостиг на основните стоки на пазара. Правителственото решение срещна критиката на производители и преработватели, тъй като много от тях не искат да работят на загуба и затова намаляват доставките. 
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.