1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На 6 юни на Чикагската борса започва търговия с фючърси пшеница от Черноморския регион

На 6 юни на Чикагската борса започва търговия с фючърси пшеница от Черноморския регион

Размерът на един контракт се предвижда да бъде 5 000 бушела, които се равняват на 136 тона

На 6 юни на Чикагската търговска борса започва търговия с фючърси пшеница от Черноморския регион, съобщават от оператора, цитиран от "Капитал daily". Размерът на един контракт се предвижда да бъде 5 000 бушела, които се равняват на 136 тона.

Предвижда се търговията да е на база физически доставки от украински, руски и румънски пристанища и да е в щатски долари. "Пускането на черноморски фючърс е много важна крачка за излизането ни на нови пазари в Източна Европа", съобщава в изявление до медиите президентът на борсата Лео Меламед. Според информацията, черноморският регион става все по-важен на фона на нарастващото търсене на храни в световен мащаб.

"Ние твърдо вярваме, че този нов фючърсен контракт ще има необходимия потенциал да се превърне в истински ефективен инструмент за ценообразуването на пазара на пшеница", коментира пред "Ройтерс" управляващият директор "Селскостопански стоки" на борсата Тим Андпиесен.

Представители на търговски компании от Европа приветстват решението като посочват, че "това е смела крачка" особено на фона на неуспеха с фючърси от Русия преди време. Търговците посочват и че този факт може да изиграе съществена роля за прозрачното ценообразуване, което в момента било "истинско предизвикателство на доставките от Черноморския регион".

Към момента няма информация български търговци да проявяват интерес към тази търговия. 

Годишно в региона се произвеждат около 90 млн. тона зърно, като най-големият производител е Русия, а България добива около 4 млн. тона годишно.

Очакванията са през тази година реколтата да бъде сравнително добра в Русия, Украйна и Румъния. Българските фермери вече съобщиха, че прогнозират намаление с около 30 на сто заради метеорологичните проблеми през есента, когато бе сеитбата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.