1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На борсите в страната брашно тип „500” се предлага в ценовия диапазон от 0,60 лв./кг до 0,97 лв./кг

На борсите в страната брашно тип „500” се предлага в ценовия диапазон от 0,60 лв./кг до 0,97 лв./кг

За поредна седмица най-ниските стойности са регистрирани във Враца, а най-високите във Варна

През периода на наблюдение (11 - 18.01.2012 г.) средните цени за страната на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно се запазват на нивата от предходната седмица.

В по-голямата част от областите са налице леки разнопосочни изменения на цените  на едро на брашното, които не се отразяват върху средната стойност за страната и тя остава на ниво от 0,84 лв./кг. На борсите в страната брашното се предлага в широкия ценови диапазон от 0,60 лв./кг до 0,97 лв./кг, като за поредна седмица най-ниските стойности са регистрирани във Враца, а най-високите във Варна. В преобладаващата част от областните центрове се отчита понижение на цените на едро на брашното, в рамките на 1 - 2,2%, най-съществено в Силистра. Единствено в две от областите цените на брашното на едро бележат повишение – Плевен (с 4,2%) и Смолян (с 5,1%).

През анализирания период отчетената средна цена на брашното на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) остава без промяна - 1,01 лв./кг. Цените на дребно в големите супермаркети варират от 0,92 лв./кг (Варна) до 1,14 лв./кг (Бургас). Изменение на стойностите, в границите от -5,2% (Варна) до -1,9% (Стара Загора), се регистрира в шест от областите. Най-голям марж между цената на едро и тази на дребно в ГТВ се регистрира във Враца - 0,37 лв./кг.

При търговията на дребно с брашно в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната също остава непроменена спрямо предходната седмица - 1,08 лв./кг. По области, цените се движат в границите от 0,96 лв./кг до 1,19 лв./кг, съответно в Добрич и Бургас. Изменение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава в едва четири области – понижение в Русе (с 0,9%), Силистра и Търговище (с по 0,5%) и повишение в Плевен (с 2,2%).

Най-голяма разлика между цените на едро и тези на дребно в ДТО, както и при големите супермаркети, е отчетена във Враца (0,48 лв./кг). Средно за страната, цените в малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,07 лв./кг. 
     



 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.