1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На чикагската стокова борса пшеницата „изпусна“ спекулативната си пара

На чикагската стокова борса пшеницата „изпусна“ спекулативната си пара

Снимка:

Дневният спад е от почти 2.4% Котировките на големите стокови борси

Пшеницата на СВОТ в Чикаго най-накрая „изпусна“ спекулативната си пара, регистрирайки отчетлив спад, и отново е близо до нивото от $6 за бушел или с дневен спад от почти 2.4%. Балонът започна да се пука още във вторник след отказаната 110 кмт доставка от Египет, но вчера, 26 февруари, пазарът в САЩ осъзна, че при новите изисквания за влажност и стойността на фрахта, вероятността американската пшеница да се класира на днешния търг клони към нула. Не помогнаха и опасенията за студено и сухо време, а и вероятно посевите не навсякъде са толкова зле, колкото се говореше преди. Трябва да се отбележи още, че и Аржентина е издала лицензии за експорт на 500 кмт, новина безспорно в подкрепа на спада на цените.

При толкова много лоши новини за пшеницата в САЩ нямаше как това да не повлияе и на пазара на царевица, която вчера поевтиня с 2.5 цента за бушел за изтичащия утре мартенски контракт. Добрите валежи в Южна Америка напоследък също натежаха на цената с опасения за добра реколта от царевица там.

Единствено соята от основните култури на СВОТ продължи с повишението си и вчера, превземайки най-накрая психологическото ниво от $14 за бушел за мартенския контракт. Пазарът е подкрепян от почти липсващите напоследък откази на Китай, въпреки излязлата на пазара вече соя от Бразилия, която в стремежа си да е конкурентна винаги е с една идея по-евтина от американската. Струва си да отбележим, че дали заради напрегната логистика или умишлено, но американците продават колкото да се поддържат високи цените.

Пшеница CBOT 219.55 $/тон

Царевица CBOT 178.25 $/тон

Соя CBOT 515.50 $/тон

Соев шрот CBOT 515.35 $/тон

Пазари в Черноморския регион

Безспорно най-дискутираната новина за региона по отношение пазара на пшеница днес ще бъде дългоочакваният египетски търг. Фермери и търговци отдавна предвиждаха неговото реализиране и не се съмняваме, че ще направят всички възможно така, че да вземат подобаващ дял от него. Египет организира поредния си търг след първия по-сериозен спад на СВОТ. Възниква въпросът, дали те провеждат търг сега, защото цените паднаха или цените паднаха, защото в Египет си го „пожелаха“.

Другата основна новина идва от Украйна и тя е, че заради неизпълнени задължения за доставка на 4 Ммт царевица за Китай последната ще си търси правата в арбитражния съд в Лондон. Предвид тежката икономическа и политическа ситуация в страната това е пореден сериозен удар върху нейните интереси, като очевидно залога е от изключителен мащаб. Като резултат вчера хривната удари нов исторически минимум от 10 за 1 долар.

Следете ежеседмичната информация за котировките на големите стокови борси ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.