1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На големите борси в Европа и САЩ цените на зърното тръгнаха надолу

На големите борси в Европа и САЩ цените на зърното тръгнаха надолу

Сделки с царевица са сключени при 309 лв./т

Цените на зърното на големите борси в Европа и САЩ през изминалата седмица тръгнаха масово надолу, като спрямо миналата седмица понижението е с 2-4%. Цените (преизчислени в лева) на пшеницата на борсата в Будапеща са 302 лв./т за хлебна и 283 лв./т за фуражна, а сделки с царевица са сключени при 309 лв./т, съобщава Investor.bg.

След намалението с по няколко долара за тон през последните дни цената на царевицата на борсата в Чикаго е 234 долара/т, а на пшеницата – 288 долара/т.     

Този път цените на зърното у нас следваха тенденцията в Европа и САЩ. На Софийска стокова борса (ССБ) бяха сключени три сделки за покупка на малки количества царевица при цени между 300 лв./т и 400 лв./т. В посочената цена са включени и разходите за застраховка и превоз до всеки купувач, поради което цената варира в широки граници. Миналата седмица на ССБ също бяха сключени сделки за царевица с включване на посочените допълнителни разходи, но тогава цените варираха между 360 лв./т и 470 лв./т*.

Цените на пшеницата при сключване на сделки на едро в страната тази седмица бяха средно 310-320 лв./т, докато миналата седмица тяхната горна граница стигаше 340 лв.

На ССБ през седмицата имаше множество запитвания за покупки на едро на захар – както в чували, така и пакетирана, но оферти за продажба няма, съобщиха за Investor.bg от борсата. Засега обаче не се наблюдава недостиг на захар в страната. 

Цената на слънчогледа и на другите маслодайни култури през седмицата също се движеше в посока надолу на международните борси, в рамките на 1-2%.

Захарта на борсата в Лондон през изминалата седмица отново поевтиня, макар и само с процент, до 675 долара за тон. Единствено суровото олио в Ротердам поскъпна с малко над 1% и към днешна дата цената му е 1 270 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.