1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Набелязаха мерки срещу шапа в Община Шумен

Набелязаха мерки срещу шапа в Община Шумен

Засега епизоотичната обстановка е спокойна

Общинската епизоотична комисия в Шумен набеляза превантивни мерки срещу болестта шап при животните. Предвижда се преустановяване на движението на двукопитните животни, семенен материал, кожи и вълна с изключение на тези, предназначени за незабавно клане в месодобивни предприятия, разположени на територията на област Шумен.

Собствениците на животновъдни ферми трябва да повишат мерките за биосигурност и да не допускат външни лица в тях, ще се извършват ежедневни клинични прегледи на животни, възприемчиви на шап. Суровото мляко, добито в Община Шумен, ще се преработва единствено на територията на област Шумен. Произведените в общината млечни и месни продукти ще се продават само в Шуменска област.

Търговска дейност извън областта се позволява само на предприятията, преработващи бели меса, след дезинфекция на транспортните средства. Полицейският контрол за нерегламентирано движение на животни и сурово мляко ще бъде засилен. Преустановява се ловът на всички видове дивеч в Община Шумен, а служителите на Регионалната дирекция по горите започват наблюдение за клинични признаци и промяна на поведението на възприемчивите към шап диви животни, като при наличие на такива или на открити трупове незабавно да се информира РВМС-Шумен. По искане на Симеон Бънков, зам.-председател на Сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол-Шумен”, в което членуват 1500 души, ще бъде отправено официално питане до Министерството на земеделието и храните за това дали ще бъдат компенсирани ловците, които вече са заплатили по 6 лв. за отстрел на водоплаващи птици.

Засега епизоотичната обстановка в Община Шумен е спокойна.

 

Етикети Шумен, шап, мерки, РВМС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.