Цените на зеленчуците поскъпват с 10 на сто всеки месец
Над 150 милиона евро са загубите за италианското земеделие от лошото време и суровата зима, твърдят производителите в страната. Според проучване на Националната асоциация на фермерите цените на зеленчуците поскъпват с 10 на сто всеки месец.
Иначе богатият селскостопански пазар в Италия става все по-скъп. Неприятната тенденция засяга цената на практически всичко - тиквички, броколи, артишок, карфиол, моркови, домати чери. Най-висок ръст на цените се наблюдава в районите, засегнати от студената вълна. Там снабдяването със зеленчуци и други малотрайни стоки е спаднало с 30 процента, чувства се недостиг.
Италия е крупен износител на селскостопанска продукция. На Апенините има над 100 милиона декара насаждения с плодове и зеленчуци, много от които са се превърнали в синоним на италианската кухня по света, информира БНТ.