1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Над 21 хил. българи с ниви от държавния и общинския поземлен фонд

Над 21 хил. българи с ниви от държавния и общинския поземлен фонд

Съгласно договора за присъединяването ни към ЕС страната ни е уведомила ЕК за прилагането на помощ за оземляване

До края на миналата година 21 581 българи са били оземлени, съобщи вчера от парламентарната трибуна министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов. Малоимотните, които са заплатили стойността на земята до 31 декември 2009 г., са получили 150 хил. дка ниви от държавния и общинския поземлен фонд, съобщава в.Монитор.

Съгласно договора за присъединяването ни към ЕС страната ни е уведомила Европейската комисия за прилагането на помощ за оземляване на безимотни и малоимотни граждани чрез прехвърляне правото на собственост или даване под наем при преференциални цени и условия. Тази помощ обаче може да се прилага само до третата година от датата на присъединяването, напомни министърът. Поради тази причина са направени изменения в нормативната уредба, които позволяват на хората без собственост, които обработват държавни земи, да могат да ги закупят. На хората, които са засегнати от тази промяна в регламента, са изпратени писма.

Правоимащите са имали възможността до 10 ноември миналата година да придобият правото на собственост върху ползваните от тях земи под наем и за необходимостта да изплатят останалата стойност на земята до 31 декември 2009 г., каза още Найденов в отговор на депутатско питане. След изтичането на този срок обаче в цялата страна приключва процедурата по оземляването и няма никаква възможност да бъде удължена категоричен е аграрният министър. Тъй като по европейските норми става дума за държавна помощ, а всяко нарушаване може да донесе на страната ни финансови санкции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.