Над 3 пъти повече ечемик и рапица са изнесени от Пристанище Варна спрямо сезон 2018-2019

Общият износ на пшеница през Пристанище Варна от началото на текущия пазарен сезон до 22 март 2020 г. е в размер на 1 191,9 хил. тона

Това е с 4,9% по-малко на годишна база. Експортът на ечемик и рапица през порта бележи ръст от съответно над три пъти и със 7,3%. До момента не е отчетен износ на пшеница, ечемик и рапица през „Пристанище Бургас“ ЕАД, опериращо на терминал Бургас – Изток 1. Експортът на царевица и слънчоглед през Пристанище Варна е съответно с 5,2% и 40,5% под миналогодишния. През последната седмица не са преминавали количества. Засега не е отчетен износ на царевица и слънчоглед – реколта `2019 от „Пристанище Бургас“ ЕАД. През последните няколко години Пристанище Варна формира около:
– 50% от общия експорт на пшеница и царевица;
– 30% от този на ечемик, слънчоглед и рапица.
Към 18 март 2020 г. средните изкупни цени на основните зърнени култури (хлебна и фуражна пшеница, ечемик и царевица) в страната са без промяна спрямо предходната седмица. При търговията със слънчоглед се отчита незначително понижение на цената на седмична база, с 0,4%.
Пшеницата продължава да се изкупува на малко по-ниски ценови нива спрямо година по-рано – със 7,4% за хлебната и с 6,4% за фуражната. От друга страна, слънчогледът е поскъпнал с 19,6%, а царевицата  – с 2,5%.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.