1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Над 80 процента от месото у нас е вносно

Над 80 процента от месото у нас е вносно

В България масово се предлага дълбоко замразено месо, което прави и цената му по-ниска от тази в останалите европейски страни

В България почти не се продава прясно месо, масово се предлага дълбоко замразено месо, което прави и цената му по-ниска от тази в останалите европейски страни. Констатацията направи в интервю за Дарик председателят на Комисия по стоковите борси и тържища Едуард Стойчев. По думите му само родното производство би могло да реши проблема с качеството на предлаганите храни, защото в момента над 80 процента от месото е вносно.

В складовете за месо се съхранява само дълбоко замразено. „В определени магазини, които се снабдяват директно от някои български производители, бихме могли да си купим прясно месо, най-вече агнешко, защото телешко месо аз не съм виждал в търговската мрежа от десетилетия, ние ядем само говеждо месо. Зависими сме от това какво ще внесат търговците, защото 80 на сто от свинското и 90 процента от телешкото е внос", каза Стойчев.

Стойчев обясни, че при пазарна икономика и членство в Евросъюза държавата има един-единствен лост и той е развитие на собственото производство. „Когато имаме собствено производство, тогава ще можем да реагираме адекватно", категоричен е шефът на Комисията по стоковите борси и тържищата. Стойчев даде пример с Германия, където половината от продуктите са собствено производство, а във Франция делът им достига до 60 на сто.

"При нас процентът е 15 на сто. Когато си зависим на 85 процента от внос, ти си обречен да не можеш да бъдеш конкурентоспособен", категоричен е Стойчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.