1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Намалено е търсене на зехтин в южните европейски държави

Намалено е търсене на зехтин в южните европейски държави

Цената на този ключов за средиземноморието продукт е достигнала най-ниските си показатели за последните десет години

Производителите на зехтин бият тревога: цената на този ключов за средиземноморието продукт е достигнала най-ниските си показатели за последните десет години, съобщава вестник “РБК Дейли”.

Падането на цените е предизвикано от намалялото потребление ма зехтин в южните държави в Европа, които са и най-проблемите икономики в еврозоната. Главните производители на „течното злато” са Италия, Испания и Гърция, осигуряващи 70% от световното му производство, са принудени да се примирят в рекордно ниските цени за продукта. По данни на МВФ, цената на най-качествения зехтин на пазарите на едро е паднала до 2900 долара за тон – най-ниското ниво от 2002 г. насам. Най-високата цена е регистрирана през 2005 г. – 6000 долара за тон.

Основната причина за случващото се е намаленото търсене на зехтин в южните европейски държави. Жителите на страните с проблемни икономики затягат коланите, започвайки да предпочитат пред висококачествения „премиум екстра-върджин” от 3,25 евро за литър зехтин по-евтиното слънчогледово олио за 1,25 евро, отбелязва агенция "Фокус".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.