1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Наполовина падна цената на охлювите

Наполовина падна цената на охлювите

Причината е свитият пазар тази година и огромното количество охлюви в природата заради обилните дъждове

В разгара на сезона за събиране и изкупуване на живи охлюви за търговски цели цената на екзотичната стока падна наполовина. От 60 стотинки на 10 май, когато официално бе даден старт на кампанията, вчера за 1 кг охлюви се плащаше по 30 ст., пише в. "Марица". Причината според прекупвачите е свитият пазар тази година и огромното количество охлюви в природата заради обилните дъждове.

По данни на РИОСВ в Пловдив са подадени пет уведомления за 8 пункта, които се занимават с тази дейност. Те трябва да са оборудвани с хладно помещение за съхранение на живите животни, подходящ амбалаж за съхранение и транспорт, както и калибровъчно сито за пресяване на охлювите с диаметър на отворите 28 мм. Маломерните животни пък незабавно трябва да бъдат връщани в природата.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие, при констатирани нарушения на тези условия, глобите за физически лица са от 100 до 1000 лв., а за юридически - от 200 до 5000 лв.

Изкупуваните охлюви в пунктовете са два вида - градински и лозов, които са и най-разпространените големи охлюви у нас. Размерите им са сходни, като лозовият е с по-светъл цвят. Според прекупвачите реализацията им е за хранително-вкусовата промишленост в страната и за износ в Западна Европа, основно в Италия и Франция, където животните се продават като деликатес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.