1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Напредък при преговорите между САЩ и Китай

Напредък при преговорите между САЩ и Китай

През миналата седмица Тръмп обяви удължаване на 90-дневното "примирие"

Преговорите за прекратяване на търговската война между Китай и Съединените щати бележат "съществен напредък", съобщават единодушно двете страни. В края на месеца може да има среща между президентите Си Дзинпин и Доналд Тръмп.

В същото време Пекин предупреди Белия дом да не продължава със своята политика на конфронтация. "Можем да се поучим от историята, че нашите две държави имат полза от едно сътрудничество, докато конфронтацията ни носи само загуби", каза говорител на китайското правителство в навечерието на започналото във вторник годишно заседание на Народния конгрес.

Като резултат от напредъка при търговските преговори в края на март двамата държавни ръководители може да се срещнат в резиденцията на Тръмп във Флорида, за да подпишат широкообхватно търговско споразумение, предполагат наблюдатели. Като дати се споменават дните след 27 март, когато Си Дзинпин ще бъде в Италия. 

При последния кръг от разговорите е станало дума за намаляването на китайските вносни мита за американски стоки, особено в секторите на селското стопанство, химическата индустрия и автомобилите. В замяна Вашингтон предлага отмяна на извънредните мита, наложени за продукти от Народната република.

През миналата седмица Тръмп обяви удължаване на 90-дневното "примирие", сключено в началото на декември, което щеше да свърши миналия петък. Тогава Белият дом беше заплашил, че ако до 1 март няма споразумение, ще вдигне вносните мита за стоки на стойност 200 милиарда долара от 10 на 25 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.