1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Националната асоциация на тютюнопроизводителите търси пазари за реколта 2010 г., според нейния зам.-председател

Националната асоциация на тютюнопроизводителите търси пазари за реколта 2010 г., според нейния зам.-председател

Търсят се възможности за продажба в чужбина, както в Европа, така и в Русия

От Националната асоциация на тютюнопроизводителите търсят пазари за тютюн реколта 2010 г. Това съобщи Фикрет Бекир, зам.-председател на Асоциацията, цитиран от Агенция "Фокус". Водят се разговори с купувачи, които да предложат възможно най- високи цени.

На този етап от водените преговори има добри оферти за тютюн от сорта „Бърлей”, на финала са разговорите с фирмите – купувачи и кампанията ще може да стартира, обясни Фикрет Бекир. По думите му, тази година ще се иска плащането да става веднага при продажбата. Продължават да се търсят предложения за добри цени на тютюните от сорта „Басми” и „Кабакулак”. Бекир посочи, че се търсят пазари не само у нас, но и възможности за продажба в чужбина, както в Европа, така и в Русия.


От Националната асоциация на тютюнопроизводителите планират да посетят всички браншови организации в Европа и да установят контакт с тях, каза Бекир. Към момента българските производители поддържат контакт с гръцки, испански и италиански тютюнопроизводители. По думите на Бекир, най-голямата браншова организация е в Италия. „Ние сме във връзка с тях, те отглеждат произвеждат и предлагат на пазара своя тютюн, с членството ни в подобна организация няма да сме зависими от купувачите” заяви Бекир. Подготвени са документите за регистрацията на Националната Асоциация на тютюнопроизводителите 2010, очаква се утре, 03 ноември, те да бъдат внесени. Цветан Филев, председател на асоциацията, Асен Кичуков, зам.-председател и директорът на Института по тютюна са в София за срещи в земеделското министерство, както и в държавен фонд „Земеделие” с представители на разплащателната Агенция, като основният въпрос е възможности за осигуряване на средства за референтния период, посочи Бекир.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.