1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Най-големият търговски спор между Европейския съюз и Китай е на път да бъде разрешен

Най-големият търговски спор между Европейския съюз и Китай е на път да бъде разрешен

Очаква се решението на ЕК да сложи край на сегашните дъмпингови цени

Европейската комисия обяви, че е намерила решение на най-големия търговски спор между Европейския съюз и Китай – за цената на китайските соларни панели. Очаква се това решение да сложи край на сегашните дъмпингови цени, без да води до спад на доставките от Китай, съобщи БНР.

Споразумението с китайските власти и компаниите, производители и вносители на соларни панели, предвижда занапред те да продават продукцията си в Евросъюза само над определена минимална цена. Това, според комисаря по търговията Карел Де Гухт, който е водил преговорите, ще защити европейските производители, както и разкритите от тях работни места в сектора.

"От една страна – не можем да приемем ситуация, в която китайският дъмпинг разрушава европейската соларна индустрия. От друга – нямаме интерес от решение, което ще доведе до намаляване на доставките на соларни панели и ще се отрази негативно на потребителите и на плановете ни да намалим вредните емисии", подчерта комисарят.

Той обясни, че се очаква към споразумението за минимална цена да се придържат около 70 на сто от вносителите на китайски соларни панели, за останалите ще действат защитни мита от близо 48 процента.

В момента Китай държи около 80 на сто от европейския пазар на соларни панели, като само за миналата година вносът им възлиза на над 20 милиарда евро, а прогнозите са този пазар да продължи да се разраства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.