1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Най-късно през февруари: 1 лв. и 40 ст. за килограм хляб

Най-късно през февруари: 1 лв. и 40 ст. за килограм хляб

Това все пак е заводската му цена, а колко ще плащаме в магазина – „поживëм, увидим”

Хлябът ще поскъпне, но не с толкова, с колкото би трябвало според разчетите. Това обявиха на пресконференция от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари. От юни миналата година средната цена на брашното тип 500 у нас е била около 37 ст. с ДДС, а най-масовият хляб – разфасовка от 650 грама, е струвал 60 ст. В момента цената на суровината е 63 ст., а килограм хляб следва да е близо 1,50 лв. Насъщният обаче няма да достигне такава цена, а най-много 1,20–1,40 лв., побързаха браншовиците да успокоят потребителите. Те обаче подчертаха, че това е заводската цена. А за колко ще се харчи в магазина хляба, не се наеха да прогнозират.

Формулата за образуването на крайната цена, която беше заложена още по времето на кабинета „Костов” – 1:2:4, не е съвсем актуална. Според нея, ако килограм зърно примерно струва левче, брашното трябва да е 2 лв., а хлябът – 4 лв. Затова от браншовата организация са си направили по-точен одит, с което се обяснява и защо хлябът няма да поскъпне според предвижданията, а с по-малко.

Поскъпването вече е факт на някои места, а на други това ще се случи най-късно през февруари, обясни шефът на камарата Николай Тапаров. В някои региони на страната, като Добрич например, цената вече е скочила. Причината да не се вдигне тя навсякъде по едно и също време е, че в момента текат предизвестията на производителите до търговските вериги. Там, където са срокът им вече е свършил, магазините продават хляба на новите цени. Според браншовиците, у нас насъщният продължава да е драстично по-евтин, отколкото в Европа – с цели 73%, т.е. ние плащаме около 27 на сто, отколкото средно в Евросъюза. В Гърция например, цената е 4 евро за килограм, дори в Румъния е с около 35–40 на сто по-висока, отколкото в България.

Причината да плащаме по-малко сега е заради сивия сектор, обявиха още от камарата. Откакто през август производителите са започнали да работят на новите доставни цени на брашното, те търпят громни загуби, жалваха се браншовиците. Според тях, за в бъдеще цената би могла да не се вдигне толкова драстично, ако ДДС за хляба бъде намалено. Например, в Гърция доскоро данък добавена стойност е бил 9 на сто, в момента е 11%; в Германия е още по-нисък – 8 на сто, а във Франция дори е 5,5 на сто. А заради ниската цена на българския хляб няма нито един чуждестранен инвеститор в сектора.

Освен да бъде намален данъкът върху добавената стойност на хляба, от камарата настояват също всички производители на насъщния да бъдат регистрирани по ДДС, да се премахне натуралната рента, чрез купони, с които един хляб на село може да струва 25 ст., а също всички разплащания в сектора да бъдат само през банките. Така, смятат те, всички в бранша ще излязат на светло. Друга мярка срещу сивата част на сектора, ще е всички по веригата – от зърнопроизводителите до търговците, да бъдат директно вързани към НАП, както това вече е факт при бензиностанциите.

Браншовиците се опитаха да опровергаят и ширещото се мнение, че у нас насъщният е с лошо качество. Според тях, показателен е фактът, че въпреки голямото разнообразие от хляб, няма нито един случай на отровен потребител. Те увериха, че изследвания се правят както в нашия Институт по хигиена, така и в германски лаборатории. Освен това, преди време германски специалисти се запознали с нашето производство и поискали да изнасят хляб за една от големите търговски вериги там. Според индустриалните хлебопроизводители, това, че нашенският ръжен хляб, например, е пухкав, а не сбит и с леко кисел привкус, какъвто е германският му аналог, е, защото във всяка страна си има специфични критерии за хляба и затова българските хлебари се опитват да го „докарат” според вкуса, който възприемат българските потребители.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.