1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Най-много са поскъпнали през февруари олиото и брашното

Най-много са поскъпнали през февруари олиото и брашното

Движението на цените на плодовете и зеленчуците е в рамките на обичайното за сезона

Захарта и млечните продукти в България вече струват по-скъпо, отколкото в навечерието на финансовата криза през есента на 2008 г., съобщиха от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Трайното поскъпване на млечните произведения започна още в средата на миналата година и продължава и сега, макар че през февруари 2011 г. промяната в цените им е незабележима в сравнение с януари 2011 г. - с 1-2%. В края на февруари цената на едро на кашкавал „Витоша” например е 10,56 лв. с ДДС. Това означава, че твърдението на земеделския министър Мирослав Найденов, че „няма кашкавал, който да струва 16 лева по магазините” не отговаря съвсем на истината. При 10,56 лв./кг цена на едро, няма как кашкавал „Витоша” по магазините да струва по-евтино от 14 лв.

4,75 лв./кг е цената на едро на сиренето в момента според бюлетина на комисията. Най-голямо поскъпване през февруари на годишна база отбелязват олиото и брашното. Само през февруари цените им на едро са се повишили с над 6,5% в сравнение с януари.

Това е нищо в сравнение с годишното поскъпване на тези основни продукти - то е 52% за олиото и 41% за брашното. В края на месеца олиото по борсите струва 2,84 лв. в бутилки от по 1 литър, а брашно тип 500 се е търгувало по 0,98 лв. за пакети от по 1 кг. Това обаче е нищо в сравнение с цените на захарта. Само за февруари тя е поскъпнала с нови 22%, като на годишна база е увеличила цените си с 30%. На практика в момента захарта по борсите е с около 10% по-скъпа отколкото през 2008 г., а в навечерието на световната финансова криза всички стоки бяха достигнали рекордни цени.

Движението на цените на плодовете и зеленчуците през февруари е в рамките на обичайното за сезона. Цитрусовите плодове леко поевтиняват, а оранжерийните зеленчуци поскъпват. Единствено картофите са поскъпнали за последната година със забележителните 63%, а зрелият чесън струва с 69% по-скъпо през февруари 2011 г. в сравнение с година по-рано.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.