1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Необходима е конкурентна и типична национална хранителна индустрия

Необходима е конкурентна и типична национална хранителна индустрия

Предприятията произвеждат качество, което потребителят може да си позволи

Страната ни не може да бъде конкурентноспособна туристическа дестинация без конкурентна и типична национална хранителна индустрия. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Павлина Параскова, директор на Института по консервна промишленост в Пловдив.

От института отчитат неколкократно намаление през последните 10 години на взаимодействията с предприятия от хранителния сектор като научни и консултантски услуги.

Според Павлина Параскова - липсват две неща – достатъчно инвестиции, за да влязат в сектора нови съвременни технологии, които на първо място да са по-ниско енергоемки. На второ място – това, което кажем, че е качествено, наистина да е такова. Нашите предприятия продължават, да произвеждат качество, което потребителят у нас може да консумира като цена, макар че в някои от тях има сравнително модерни технологични линии. Ниската покупателна способност на населението е много сериозна причина за нивото на конкурентноспособност на хранителната индустрия и от там – търсенето на иновативни проекти, по които работи Институтът, посочи тя.

Прогресът е свързан с програмите на Европейския съюз за конкурентноспособност и развитие на селските райони, защото България има климатични и почвени дадености, които на този етап се използват много малко и неефективно.

„Да се гледа къде отиват европейските пари и тъй като те не са панацея – бюджетът на държавата в раздела земеделие и хранителна промишленост или така нареченият агро-индустриален сектор трябва да бъде оформен на програмен принцип”, каза още тя.

Институтът е търсен партньор, но не от български, а от чуждестранни фирми за участие в международни проекти.

Към нас се обърнаха във връзка с българска диворастяща гъба, богата на натурален селен. Търсят ни във връзка с българските билки. Имали сме 10-11 годишен проект за фъстъците – уникална култура за България с неограничен пазар, която обаче няма развито производство. Търсят ни за биогорива. За едно растение ракитник – което възстановява почвите. От една страна то създава почва, от друга – е незаменима храна. Искаме да направим идентични българските храни, тоест това, което казваме, че е българско, да бъде идентифицирано като такова и патентовано, защото в тази област въобще не е работено, а това дава предимство на всяка икономика по отношение на конкурентноспособност, каза Павлина Параскова.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.