1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Николай Вълканов: Нямаме притеснения за резултата от проверката на Комисията за защита на конкуренцията

Николай Вълканов: Нямаме притеснения за резултата от проверката на Комисията за защита на конкуренцията

Включването на Сдружението за модерна търговия в кръга на проверяваните субекти буди учудване, заяви изп. директор на СМТ

От Съюза на птицевъдите и браншовите организации на млекопреработвателите категорично отрекоха наличие на картелни споразумения в двата бранша. Те бяха обект на внезапни проверки от Комисията за защита на конкуренцията.
 
Млекопреработвателите твърдят, че цените на хранителните продукти са високи заради завишените производствени разходи и енергоносители. Според тях надценката от производител е минимална, а голямото оскъпяване се случва заради високите надценки в търговските вериги. 
 
Комисията за защита на конкуренцията извърши и внезапни проверки в офисите на търговски вериги, производители от сектор храни и техни сдружения във връзка с увеличението на цените на основните хранителни стоки. Проверките са предприети в рамките на три образувани производства, с които КЗК се самосезира за установяване наличието на нарушения по чл. 15 от ЗЗК срещу множество участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения, под формата на забранени споразумения и/или решения на сдружения на предприятия.
В отговор на проверките от Сдружението за модерна търговия /СМТ/ заявиха за АГРО ТВ
 

„Сдружение за модерна търговия“ представлява интересите на своите членове по въпроси на бизнес средата в България като правна рамка, развитие на икономиката, местно и международно сътрудничество. СМТ не извършва търговска дейност и няма никакво отношение към търговски въпроси на неговите членове като ценообразуване, отношения с доставчици, предлагани стоки и услуги и други подобни. В този смисъл включването на СМТ в кръга на проверяваните субекти буди учудване. Нямаме притеснения по отношение на резултата от проверката."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.