1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. „Нилана” инспектирана от Агенцията по храните

„Нилана” инспектирана от Агенцията по храните

Обект на проучване ще бъдат и тревожните сигнали от страна на хлебопроизводители, че около 60% от този бизнес е в сивия сектор

Служители на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и нейният изпълнителен директор д-р Йордан Войнов провериха процеса на приготвяне на хляб в завод „Нилана” в София днес.

Те проследиха целия технологичния процес на изготвяне на хляб – подбор на суровини, замесване на тестото, изпичане на хляба, етикетиране и експедиция. На проверката присъстваха и журналисти.

Войнов констатира само един пропуск "на първо четене", че не би следвало опаковъчният материал /картони/ да бъде в контакт с готовата продукция. В месо- и млекопреработването това било недопустимо и опаковките задължително трябва да бъдат в отделни помещения. "Смятам, че пропускът ще бъде отстранен", каза директорът на БАБХ. Като цяло той изрази задоволство от инспекцията в хлебозавода, с която се дава начало на предстоящи проверки в цялата страна, които са във връзка с предстоящата актуализация на регистрите на всички предприятия - дали те отговарят на изискванията за сграден фонд, технологично оборудване, производство, суровина, системите за самоконтрол и други.

Освен това НАП, Икономическа полиция и други контролни органи ще проверят цялата документация по технологичния път и ценообразуването. "Така ще може да си подредим къщичката", аргументира се Войнов. Започва се с проверка на хляба, защото той е важна стока за потребителя, а и предстоят да се въведат важни стандарти. Обект на проучване ще бъдат и тревожните сигнали от страна на бранша, че около 60% от този бизнес е в сивия сектор.

Виж видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.