1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нормите на СТО ще бъдат нарушени при забрана върху вноса на руска водка и хайвер в ЕС

Нормите на СТО ще бъдат нарушени при забрана върху вноса на руска водка и хайвер в ЕС

ЕС заплаши с икономически санкции, ако Русия продължава да дестабилизира западната си съседка

Евентуалната забрана върху внос на руска водка и хайвер в ЕС противоречи на нормите на Световната търговска организация (СТО), твърдят чиновници, експерти и представители на компании, анкетирани от ИТАР-ТАСС.

В същото време руската информационна агенция допълва, че забраната нямало да окаже влияние върху икономиката на Русия. Аргументът е, че доставките на руска водка за ЕС са минимални, а на практика страната не изнася черен и червен хайвер, докато купувачите на елитните самурени кожи на стойност 10 000 - 20 000 евро могат да ги намерят във всеки град по света.

Представители на ЕС подготвят три сценария за икономически санкции срещу Русия - от не толкова строги мерки срещу луксозни стоки до забрана върху вноса на петрол и газ, предаде ДПА, позовавайки се на документ, с който германската информационна агенция, твърди че разполага.


Този въпрос би могъл да бъде разгледан на срещата на европейските лидери днес, когато се очаква те да обсъдят реакцията си след президентски избори в Украйна. ЕС заплаши с икономически санкции, ако Русия продължава да дестабилизира западната си съседка.

Ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън предупреди в петък, че във връзка с изборите в Украйна ЕС ще обърне особено внимание на подхода и поведението на всички партии и международни партньори, припомня ДПА.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.