1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Норвегия иска българско вино

Норвегия иска българско вино

През последните четири години се отчита повишение на износа на земеделски продукти от България за Норвегия

Норвегия би била удовлетворена от увеличаване на стокооборота си с България, заяви посланикът на кралството Н. Пр. Тове Скарстейн по време на среща с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщиха от земеделското министерство. Към момента определено се наблюдава тенденция на повишаване на обмена на стоки, в това число земеделски, беше посочено по време на срещата, но и двете страни изразиха готовност да се потърсят начини за увеличаване на търговията помежду им.

„Ние ще ви продаваме риба, а вие на нас – вино”, обобщи кратко посланик Скарстейн, с което и министър Найденов изрази съгласие.

Двете страни обсъдиха и теми, свързани с прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС. Въпреки че Кралство Норвегия не е член на Евросъюза, на заседанията на земеделските министри и министрите по рибарство на ЕС често се поставят на разглеждане въпроси, свързани с улова на риба в Северно море, по които позицията на Норвегия като външна страна е от особено значение по отношение определянето на квотите за риболов в Атлантически океан. Посланик Скарстейн посочи, че страната й се старае да приема и спазва квотите по отношение на риболова там, а министър Найденов посочи в тази връзка, че България също има наложени квоти за улов на калкан в Черно море и търси подкрепа при определянето им на базата на научен подход.

За периода 2006-2009 г. стокообменът със земеделски стоки между Република България и Норвегия бележи тенденция на нарастване. През 2006 г. общият размер на стокообмена със земеделски стоки е 2 353 хил. щ. д., а за изминалата 2009 г. се е увеличил до 3 752 хил. щ. д.

През последните четири години (2006, 2007, 2008 и 2009 г.) се отчита повишение на износа на земеделски продукти от България за Норвегия, в резултат на което страната ни формира положително търговско салдо.

По данни на НСИ, за предходната 2009 г., износът на български земеделски продукти за Норвегия е на стойност 2 212 хил. щ. д. Най-значителен в стойностно изражение е износа на: семена от слънчоглед, хлебарски и тестени изделия, препарати от видовете, използвани за храна на животни и др.  Вносът на аграрни стоки от Норвегия за 2009 г. възлиза на 1 540 хил. щ. д. и се състои основно от риба и рибни продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.