1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нов етап за приключване на преговорите по споразумението за свободна търговия с Австралия предприема ЕС

Нов етап за приключване на преговорите по споразумението за свободна търговия с Австралия предприема ЕС

Това е поредната крачка на Брюксел за разширяване на търговските отношения

Нов етап за приключване на преговорите по споразумението за свободна търговия с Австралия предприема Европейският съюз. Това е поредната крачка на Брюксел за разширяване на търговските отношения.

Договорът СЕТА между Канада и Европейския съюз трябва да влезе в сила на 21 септември. Временно ще се изпълняват основните негови клаузи, а цялостното действие ще започне след като всички страни-членки на Съюза го ратифицират. За това се разбраха канадският министър-председател Джъстин Трюдо и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на срещата на Г-20 в Хамбург. От 2019 година пък ще започне да действа Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Япония.

Следващата цел на Брюксел е приключването на преговорите с Австралия. По думите на австралийския премиер Малкълм Търнбул и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, разговорите между Канбера и Брюксел ще получат приоритет. Те започнаха в края на 2015-та, но след като Съединените щати напуснаха Транстихоокеанското споразумение, подписано и от Австралия, страната започна да преориентира търговските си цели и в посока Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.