1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нов рекорд при стойността на изнесените храни и напитки е постигнала Ирландия през 2016 година

Нов рекорд при стойността на изнесените храни и напитки е постигнала Ирландия през 2016 година

Най-голям дял в износа имат млечните продукти

Нов рекорд при стойността на изнесените храни и напитки е постигнала Ирландия през 2016 година. Експортът е донесъл повече от 11 милиарда евро, което е прецедент за страната.

2016-та е била седмата поредна година с ръст на износа на храни и напитки. През миналата година е регистриран плюс от 2 процента до рекордните 11 милиарда и 150 милиона евро. Така от 2010 година общото увеличение е с 41 на сто, или с над 3 милиарда евро, обяви министърът на земеделието Майкъл Крийд. Резултатите са можели да бъдат и по-добри, ако не е била слабата британска лира, която е намалила стойността на ирландския износ с приблизително 570 милиона евро, допълни Крийд.

За последната година търговията между Ирландия и Обединеното кралство е паднала с 8 процента, след като британците са гласували за напускане на Европейския съюз и свързаната с това несигурност на пазарите.

Този спад обаче е компенсиран от увеличен износ към трети страни като Северна Америка, Китай и други азиатски пазари.

Най-голям дял в износа имат млечните продукти, чиято стойност през 2016 година е достигнала близо 4 милиарда евро, нараствайки с 2 процента. Ръст от 9 на сто до около 2 милиарда бележат и готовите храни, докато една от традиционните ирландски стоки – говеждото месо – отчита лек спад от 1 процент до 2,4 милиарда евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.