1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Новото австрийско правителство ще отхвърли договора за Меркосур

Новото австрийско правителство ще отхвърли договора за Меркосур

Австрия не може да ратифицира споразумението в сегашната му форма

Новото коалиционно правителство на Австрия, съставено от членове на Народната партия и на Зелените, няма да подкрепи договора за свободна търговия между Европейския съюз и страните от Меркосур. Това обяви определеният за канцлер Себастиан Курц ден преди встъпването си в длъжност на 7 януари.

В представената във Виена програма на новия кабинет изрично се казва, че Австрия не може да ратифицира споразумението в сегашната му форма. Това се налага заради решение, гласувано от парламента през септември миналата година, с което на бъдещото правителство се възлага да наложи вето при гласуването в Съвета на Европейския съюз. За това гласуване все още не е насрочена дата, очаква се да се състои в края на годината.

Решението на парламента беше взето само няколко дни преди предсрочните избори, спечелени от партията на Курц, и отразява до голяма степен анти-меркосур настроенията сред австрийските фермери.

В свое изказване преди два дни Курц изтъкна, че правителството му застава зад търговската политика на Брюксел, когато тя е за добро. "Ще подкрепим всички договори, които запазват нашите екологични стандарти и правилата за защита на потребителите", каза новият канцлер. По думите му споразумението с Меркосур не отговаря на тези изисквания. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.