1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. НСИ: Инфлацията през август е половин процент

НСИ: Инфлацията през август е половин процент

От началото на годината наблюдаваните стоки и услуги са повишили цените си с 2.6 на сто

Инфлацията през август е половин процент, като основно се дължи на силно поскъпване при някои зеленчуци, както и при горивата. Данните на НСИ показват, че от началото на годината наблюдаваните стоки и услуги са повишили цените си с 2.6 на сто, а спрямо миналия август животът е поскъпнал с 3.9 процента.

За сравнение - през август миналата година статистиката отчете дефлация от 0.3 на сто като тогава дори горивата, които напоследък се наричат сезонна стока, бележат поевтиняване в рамките на месеца. При масовият А95Н то е било с 0.4 на сто. 

Двуцифрен ръст в цените през изтеклия месец се наблюдава при краставиците - с 26.4 на сто, зелето - 17.4 на сто, пипера - 22.2 на сто. Очаквано при горивата се отчита с 5.1 на сто по-висока цена през месеца на масовия бензин А95Н, с 4.6 на сто по-скъп спрямо юли е бил по-качественият А98, а пропан-бутанът - с 5.9 процента. От своя страна това е оскъпило междуселищния транспорт с 0.4 на сто, показват данните на статистиката.

Поскъпването при горивата беше и един от основните фактори за необичайно високата за летните месеци инфлация през юли от 1.5 на сто. 

Като цяло хранителните стоки и безаклохолните са поскъпнали с 0.9 на сто през август, алкохолът и цигарите - с 0.1 процента. С толкова е и повишението при лекарствата и други фармацемтични продукти.

Много консумираните през лятото бира и минерална вода са поскъпнали с половин процент, а при сладоледа повишението е с 1.3 на сто. Други традиционно летни стоки са отбелязали сериозно понижение - дините и пъпешите са се продавали през август с 23.8 на сто по-евтино спрямо юли. Облеклото (-2.9%) и обувките (-4%) също са в грапута на поевтинелите стоки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.