1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Някои хлебопроизводители в Добрич увеличиха цената на хляба

Някои хлебопроизводители в Добрич увеличиха цената на хляба

Увеличението е минимално – от 65 на 75 стотинки

От днес, 03 януари, масовият бял хляб от 700 грама, производство на едни от големите фирми в региона, е с нова цена, предаде Агенция "Фокус". Увеличението е минимално – от 65 на 75 стотинки. Председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добричка област Тошко Няголов коментира, че процесът е съвсем нормален от гледна точка на това, че реалната цена на този вид хляб е между 80 и 95 стотинки и то от дълго време.

Подобно увеличение, според него, е продиктувано от стремежа на хлебопроизводителите да не извършват дейност на загуба. Ако се случи масово поскъпване на хляба, това ще е в края на месеца, смята Тошко Няголов. Съчетанието на скъпи горива и ново зареждане на мелниците с брашно би могло да доведе до това. Както всяка година януари има ново зареждане на мелниците със зърно, а то още в началото на миналия месец поскъпна на световните пазари, отбеляза Тошко Няголов. Цените му са около 225 евро за тон. Пшеницата у нас е малко по-евтина – 400-420 лв. за тон, като се наблюдава тенденция цените и у нас да се придържат към тези на европейските пазари.

Поскъпването на горива и зърно, води до поскъпване на брашната, които досега бяха с непроменена цена, а от там и на крайният продукт – хлябът. Тази година затруднения изпитват и традиционно големи производители на пшеница, като Аржентина, отбеляза Тошко Няголов. Всичко, което се случва на световните пазари, има отражение и на нашия.

 

Етикети хляб, Добрич, цена
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.