1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Няма промяна в средната цена на захарта за цялата страна

Няма промяна в средната цена на захарта за цялата страна

Маржът между цените на едро и тези на дребно е средно 0,25 - 0,30лв./кг

През периода на наблюдение (27 август – 3 септември 2014 г.) пазарът на захар в страната остава относително спокоен. 

Средната цена на едро на захарта за страната се задържа на нивото от предходния седмичен период - 1,32 лв./кг. На тържищата в различните области продуктът се търгува на цени от 1,08 лв./кг до 1,88 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В осем области се наблюдава поевтиняване на продукта, в рамките на 0,7 - 5,4% (Благоевград) на седмична база. Същевременно, в шест области е налице повишение на цените на захарта с между 0,8% в Плевен и 6,2% във Варна.   

През анализирания период средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,57 лв./кг, с 0,6% по-висока спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 1,24 лв./кг (Стара Загора) до 1,74 лв./кг (Благоевград, Разград и Русе). Седмични изменения на цените се наблюдават в десет области, като при всичките е налице поскъпване на захарта, в границите от 1,3% (Варна и Добрич) до 4,6% (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). 

Средно за страната, цената на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) остава непроменена - 1,62 лв./кг. В по-малките магазини захарта се търгува на цени от 1,40 лв./кг (Хасково) до 1,90 лв./кг (Смолян), без седмични изменения по области. 

През периода на наблюдение цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,05 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,31 лв./кг в Търговище. В тринадесет области цените на захарта в по-малките магазини са с между 0,01 и 0,19 лв./кг (Русе) по-ниски от тези в големите супермаркети.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,25 лв./кг за ГТВ и 0,30 лв./кг за ДТО, като най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Благоевград – 0,52 лв./кг, а за по-малките магазини – в Смолян – 0,65 лв./кг. Във Варна и Стара Загора цените на дребно в големите търговски вериги са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,34 и 0,16 лв./кг. Подобна ситуация се наблюдава и в по-малките магазини във Варна, където регистрираната средна цена е с 0,28 лв./кг по-ниска от тази на едро за същата област.

През м. август 2014 г. се наблюдава леко понижение на средните цени по веригата на предлагане на захар в страната.

Към края на м. август средната цена на едро на захарта за страната намалява с 2,6% спрямо нивото отпреди един месец, до 1,32 лв./кг. По области, месечните ценови отклонения на пазара на едро са в интервала от -16,7% (Смолян) до +4,4% (Варна).

В рамките на едномесечния период, средната цена на дребно на захарта се понижава с 0,6% (средно за двата типа наблюдавани обекти). Измененията по области са в границите от -8,9% (Ямбол) до +4,2% (Благоевград).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.