1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. "Обединени земеделци" в Ловеч: Монополи, картели и спекула вдигат цените

"Обединени земеделци" в Ловеч: Монополи, картели и спекула вдигат цените

От Съюза анонсираха среща с фермери и представители на бизнеса в Ловешкия регион

„Нашата организация е за политика, която подкрепя развитието на регионите, а не за политика, която инвестира ресурса в центъра и позволява т. нар. периферия да изостава.” Това заяви на пресконференция в Ловеч на 15 март председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева.

В брифинга участваха също председателят на областната организация в Ловеч Пейко Гечев и председатели на общински организации от Ловешка област.

Необходима е нова ценова политика, която да е в интерес на производителите на земеделска продукция и да бъде съобразена с реалните пазарни механизми. А това означава – реална конкуренция, борба с картелите и монополите по цялата ценова верига – от производителите до консуматорите на храни, подчерта Ставрева. Според нея у нас най-ощетени са производителите на земеделска продукция и на хранителни продукти. Прекупвачите и търговците формират в най-висока степен цените на храните в България, отбеляза тя.

Монополи, картелни споразумения и спекула тласкат цените на храните у нас нагоре. В най-бедната държава в Европейския съюз цените растат, а доходите се свиват и все повече българи са на ръба на мизерията, заявиха от партията. Нови хиляди безработни от началото на годината, срив във средния и дребния бизнес, фалити и голяма фирмена задлъжнялост – това е реалността у нас.

Кризата продължава да бъде фалшиво оправдание за недалновидна политика и отсъствие на политическа воля за реформи в редица сфери, смятат "Обединени земеделци". Ръстът в цените на горивата, лекарствата, яйцата и липсата на адекватна реакция у властта провокира съмнение за зависимости от икономически силните на деня, бе заявено на брифинга.

Целия материал за проведения от ПП "Обединени земеделци" брифинг в гр. Ловеч четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.