1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Обратното начисляване на ДДС при търговията със зърно ще пресече злоупотребите

Обратното начисляване на ДДС при търговията със зърно ще пресече злоупотребите

Снимка:

Завишеният контрол в сферата в момента може да доведе само до временно решение на проблема, според данъчен консултант

Обратното начисляване на ДДС ще пресече злоупотребите, заяви за БНР данъчният консултант Симеон Симеонов.

Обратното начисляване на ДДС е едно изключение от принципа на облагане с ДДС. Изключението се състои в това, че данъкът в този случай се начислява не от продавача, а от купувача. Ефектът от цялата тази операция е, че всъщност продавачът не внася ДДС в бюджета, а купувачът, когато получи стоката или услугата, не възстановява дължимия данък върху добавената стойност от бюджета, обясни експертът.

Симеонов е съгласен с мнението на търговците на зърно, че чрез този данъчен подход ще се пресекат злоупотребите. "Проблемите с измамите с ДДС се състоят именно в този принцип – че продавачът трябва да внесе данъка в бюджета, а купувачът има право да си го възстанови от бюджета. Когато продавачът не внесе данъка в бюджета, а купувачът продължава да настоява да си го възстанови – тогава се получава измама с ДДС. Когато имаме обратно начисляване обаче, тъй като данъкът не се внася от продавача, съответно не се възстановява от купувача – измама с ДДС е изключена", аргументира се данъчният експерт.

Симеонов подчерта, че обратното начисляване ще бъде приложимо само по отношение на самата търговия със зърно и не може да бъде приложено по отношение на всички други стоки и услуги.

Поради тази причина се получава така, че всъщност от ДДС ефективно ще бъдат освободени търговците на зърно и в частност износителите, които няма да плащат ДДС, но от друга страна производителите ще закупуват всички тези стоки и услуги, които са им необходими за производството, с ДДС, който ще трябва да си възстановяват от бюджета. Обикновено това възстановяване отнема известно време. Ще се окаже, че данъчната администрация ще трябва да проверява много повече самите производители на зърно, отколкото търговците на зърно, именно с оглед на това възстановяване.

Според експерта, това няма да доведе до фалити в определени сектори, каквито са притесненията на зърнопроизводителите, които обясняват, че ще започнат да купуват необходимите им стоки без ДДС от съседни европейски държави.

Симеонов смята, че завишеният контрол в сферата в момента може да доведе само до временно решение на проблема.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.