1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Очаква се намаляване в контрабандата на цигари

Очаква се намаляване в контрабандата на цигари

Акцизът, който е внесен до 15 май, показва какви количества цигари са продадени през месец април

Нелегалната търговия на цигари ще намалява всеки следващ месец. Това каза директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов пред журналисти, след като бе изслушан на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде Агенция „Фокус. Рязко вдигнатият акциз, намалено потребление, свити финансови възможности на хората – нормалната, първичната реакция на всеки един откъде да спести пари, каза директорът на митниците в обяснение на явлението. Според него сега контрабандата на цигари е около 30 % и в цял свят има такава. Средата, която храни контрабандата, е именно липсата на средства цигарите да се купуват на новите цени. В момента и по отношение на горива, и по отношение на алкохол и по отношение на ДДС няма никаква заплаха за бюджета. Едно нещо, което не може да се получи, може да бъде компенсирано от друго място, каза Танов.

Директорът на митниците чака информация от Унгария, защото преди две години при тях ситуацията е била идентична и даже по-лоша.  Убеден съм, че не е правилно вече да се намалява акцизът на цигарите, защото пазарът е наситен с контрабандни цигари, тези цигари докато не се изчерпят, няма да се получи нужният ефект за увеличаване на акциза, каза той. Танов заяви, че е трудно да бъде доволен в еднаква степен от работата на всички митнически пунктове.

Акцизът, който е внесен до 15 май, показва какви количества цигари са продадени през месец април. Тази картина може да се промени до края на годината и в едната, и в другата посока, каза той. Танов посочи и че увеличението на цените на цигарите заради по-високия акциз кара някои пушачи да се отказват от навика си. По думите му - не е по силите на никоя държава да се справи напълно с контабандата. Германия търпи 4 млрд. евро загуби от контрабанда на цигари, даде пример той.  Танов заяви, че не разполага с информация у нас да има крупен контрабандист и че в момента това, което се залавя като контрабанда, е свързано с малки и различни играчи на пазара. Директорът на митниците отрече с министъра на вътрешните работи да си говорят през медиите и бе категоричен, че не е усетил атака срещу себе си до този момент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.