1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Охладеното пиле поскъпна в големите търговски вериги

Охладеното пиле поскъпна в големите търговски вериги

Цените на дребно на замразеното пиле в малките магазини са средно с 0,91 лв./кг по-високи от тези на едро

Като цяло, през периода 23 – 30 март 2016 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната като цяло остават близки до нивата от предходната седмица. По-съществено изменение, в посока нагоре, се наблюдава само при средната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги.

Пиле-замразено

Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 3,89 лв./кг, с 0,5% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, стойностите се движат в диапазона от 3,51 лв./кг (Плевен) до 4,60 лв./кг (Добрич). В пет от областите се регистрира седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,5% (Пловдив) – 3,8% (Плевен). Същевременно, в областите Враца и Сливен цените на едро на замразеното пиле бележат слабо повишение, съответно с 0,5% и 0,8%.

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразеното пиле са в интервала от 4,34 лв./кг (София) до 5,05 лв./кг (Разград). Само в четири от областите се отчитат седмични ценови колебания - понижение с между 0,6% – 8,2%, най-чувствително в Търговище. Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ГТВ намалява с 0,6% спрямо предходния седмичен период, до 4,65 лв./кг.

През изтеклата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,76 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,30 лв./кг (Добрич) до 1,15 лв./кг (Русе).

При търговията на дребно със замразеното пиле в другите търговски обекти (ДТО) също се отчита леко понижение на средната стойност за страната спрямо предходната седмица – с 0,4%, до 4,80 лв./кг. По области, цените на продукта в тези обекти се движат от 4,35 лв./кг (Варна) до 5,23 лв./кг (Кърджали). В сравнение с предходния седмичен период, само в Силистра и Търговище се наблюдава изменение на цените, като продуктът поевтинява съответно с 10,9% и 1%.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,91 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока е най-ниска в Добрич – 0,10 лв./кг, а най-висока в  Плевен – 1,59 лв./кг.

Средно за страната, цената на замразеното пиле в по-малките магазини е с около 3% по-висока от тази в големите търговски вериги.

Пиле – прясно, охладено

Предлагането на охладено пиле на стоковите тържища е в ценовите граници от 3,70 лв./кг (Търговище) до 4,71 лв./кг в Силистра. Само в две области се регистрира изменение на цените спрямо предходния седмичен период – покачване с 2,8% в Силистра и понижение с 9,8% - в Търговище. Средната цена на едро на охладено пиле за страната е 4,32 лв./кг, с 0,2% по-ниска на седмична база.

Цените на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги остават най-ниски в Силистра и Търговище (4,14 лв./кг), а най-високи - в Смолян (5,25 лв./кг). Изменение на цените спрямо предходната седмица се регистрира в десет от областите. Във всички от тях е налице поскъпване на продукта, в рамките на 2,5 – 14,5%, най-значително в Русе. В резултат, средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната се покачва с 3,1% спрямо предходната седмица, до 4,73 лв./кг.

През изтеклия седмичен период средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 0,41 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата в тази посока варира от 0,05 лв./кг във Варна до 1,12 лв./кг в Смолян. Изключение прави област Силистра, където средната цена на продукта в ГТВ е по-ниска от тази на едро с 0,57 лв./кг.

За поредна седмица в по-малките магазини цените на охладеното пиле се задържат в диапазона от 4,50 лв./кг до 5,35 лв./кг, съответно във Варна и Плевен. Единствено в София се наблюдава изменение на цената на продукта на седмична база – понижение с 4,2%, което не оказва влияние на средна стойност за страната и тя остава 4,95 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,63 лв./кг по-високи от тези на едро, като тази разлика е най-голяма в Благоевград - 1,09 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са с 4,6% по-високи от тези в големите търговски вериги. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.