1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Около 3 хил. тона тютюн вече са продали производителите в Каолиново

Около 3 хил. тона тютюн вече са продали производителите в Каолиново

Средната цена, на която е изкупена суровината, е 2,80 лв.

Почти приключва изкупната кампания на тютюна в община Каолиново, съобщи Вилдан Шабанова, местен производител, общински координатор за Каолиново в Националната асоциация на тютюнопроизводителите, цитирана от Агенция "Фокус". Средната цена, на която е изкупена суровината, е 2,80 лв. Около 3 хил. тона вече са реализирали производителите от общината. Възможно е да има още около 2 тона за продажба.

Тютюнопроизводството е основен източник на доходи за местните жители. Според Вилдан Шабанова, заради ситуацията в сектора ще се откажат тези, които са работили година - две, но не и хората, за които това е поминък от 20-30 години. Средно 200 кг/дка са получили стопаните от реколта 2010 г., в района основно се гледа тютюн от сорта „Кабакулак”. От две години отделни производители са заложили на сорт „Катерини”. Фирмата, сключила договор за този сорт, още не започнала да го изкупува.

Цената на килограм „Катерини” е между 5-6 лв., миналата година е бил изкупен за 4 лв./кг. Сега в Загориче има 40 тона от този сорт и 100 т в с. Точилари.Опасенията на производителите са, че тази година едва ли ще надхвърли 2,50 лв. Местните хора са опитвали да се прехранват и чрез отглеждането на домати и краставици, но заради липсата на консервни предприятия вече не се решават. В района се гледат и тикви, но и от тях печалба няма, коментира Вилдан Шабанова. Изкупната кампания е започнала на нива от 2,60 лв. за килограм, сега цената е малко над 1 лв.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.