1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Около 90% от охлювите, отгледани в българските ферми, се изнасят

Около 90% от охлювите, отгледани в българските ферми, се изнасят

От 5 декара – 20 000 евро

90% от охлювите, отгледани в българските ферми, се изнасят. Основен консуматор са Франция. Италия, Испания. Голяма част се изнасят за Гърция, където се преработват и във вече преработен вид задоволяват европейските пазари под тяхна марка. Това каза Йово Йовчев от Националния охлювъден клъстер в България. Нашият пазар е насочен предимно към износ, защото се получава по-добра разлика между производствените разходи и реализацията на крайния продукт, така наречената нетна печалба. Тази печалба е свързана с допълнително натоварване - транспортирането за далечни страни като Франция, Италия, Испания, но пак се получава доста сериозна разлика като приходи за едно обикновено стопанство. От 5 декара за производство на продукция могат да се спечелят от 15 до 20 хиляди евро.

„Освен че при охлюва липсват мазнини, той има много белтъчини. Оттам нататък всеки един може да види в интернет какво получава от охлюва в сравнение с пилешкото, свинското и говеждото месо. Разликата е много фрапантна. Наличието на желязо, цинк, магнезий и т.н. също благоприятства неговата консумация за организма”, допълва Йово Йовчев.

 

 

Етикети охлюв, износ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.