1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Олиото леко поскъпна в търговските вериги и малките магазини

Олиото леко поскъпна в търговските вериги и малките магазини

Предлагането на олиото в големите търговски вериги е в ценовия интервал от 2,29 лв./литър до 2,77 лв./литър

През периода 12 – 19 август 2015 г. средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио се запазва без промяна, докато тези на дребно и за двата типа наблюдавани търговски обекти бележат леко повишение спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на слънчогледовото олио се запазва на новото от предходната седмица – 2,19 лв./литър. По области, стойностите варират от 2,00 лв./литър до 2,38 лв./литър, съответно в Бургас и Стара Загора. Седмични изменения на цените се наблюдават в десет области, като в шест от тях продуктът поскъпва, в рамките на 0,5 – 1,4% (Силистра), а в останалите четири – поевтинява – от 0,4% в Благоевград до 2,7% в Кърджали.

По области, предлагането на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия интервал от 2,29 лв./литър (Перник) до 2,77 лв./литър (София). Седмични отклонения на цените се отчитат само в две области – повишение с 10,8% в София и понижение с 1,9% във Варна. В резултат, средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите супермаркети се повишава с 0,4%, до 2,50 лв./литър.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на олиото за страната е 2,62 лв./литър, с 0,4% по-висока на седмична база. В различните области олиото се търгува на цени от 2,40 лв./литър в Смолян до 2,90 лв./литър в Монтана. Седмична промяна на цените се регистрира в пет области, като при всичките е налице повишение на стойностите, в рамките на 1,9 – 4% (Стара Загора).   

През последната седмица цените на слънчогледовото олио в големите търговски вериги са средно с 0,12 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика достига до 0,41 лв./литър в Монтана. Изключение са областите Варна, Добрич и София, където цените на продукта в ДТО са с между 0,02 и 0,07 лв./литър по-ниски от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро на олиото и тези на дребно е средно 0,31 лв./литър за ГТВ и 0,43 лв./литър за ДТО, като най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в София – 0,64 лв./литър, а за по-малките магазини – в Бургас – 0,70 лв./литър.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.