1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Олиото поевтиня на борсите и в големите търговски вериги

Олиото поевтиня на борсите и в големите търговски вериги

Предлагането на слънчогледово олио на тържищата е в ценовия диапазон от 2,04 лв./литър до 2,47 лв./литър

През анализирания период (17 – 24 февруари 2016 г.) средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната на едро и на дребно в големите супермаркети бележат понижение спрямо нивата от предходната седмица, докато тази на дребно в по-малките магазини остава непроменена. Това показва редовният ценови анализ на ДКСБТ.

Предлагането на слънчогледово олио на тържищата е в ценовия диапазон от 2,04 лв./литър (София) до 2,47 лв./литър (Бургас). В преобладаваща част от областите се отчита седмично намаление на ценовите стойности в границите от 0,5% (Ловеч и Силистра) до 2,8% (Сливен и Плевен). По-висока цена на продукта, с 2,6%, е регистрирана единствено в област Добрич. В резултат, средната цена на едро на олиото за страната се понижава с 0,9% на седмична база, до 2,15 лв./литър

Средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,51 лв./литър, с 1,6% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, цените на продукта в големите супермаркети са в интервала от 2,28 лв./литър (Пловдив) до 2,74 лв./литър (Враца и Монтана). В десет области се наблюдава седмично понижение на стойностите от 2% до 5,8% (Пловдив). Единствено в София е отчетено поскъпване на продукта - с 1,6%.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на олиото за страната остава 2,61 лв./литър. Стойностите варират от 2,40 лв./литър във Варна и Смолян до 2,75 лв./литър в Плевен. В четири области се регистрира поевтиняване на продукта с между 0,8% и 1,5% (Русе) на седмична база, а в Благоевград и Кюстендил - поскъпване с по 1,1%.

През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,10 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика достига до 0,32 лв./литър в Търговище и Хасково. В шест области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с до 0,06 лв./литър (Монтана).

Най-голям марж между цените на едро на олиото и тези на дребно се отчита в Монтана за големите супермаркети – 0,63 лв./литър и в Плевен за по-малките магазини – 0,66 лв./литър. През изминалата седмица в област Бургас средната цена на дребно на продукта както в ГТВ, така и в ДТО, е по-ниска от тази на едро, съответно с 0,09 лв./литър и 0,01 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.