1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Опасност от разпространение на нелегални продукти за растителна защита

Опасност от разпространение на нелегални продукти за растителна защита

БАБХ препоръчва закупуването им да се осъществява единствено от регламентирани обекти на фирми, които притежават разрешение за търговия с ПРЗ

Във връзка със сигнал за възможност за внос и разпространение на нелегални продукти за растителна защита (ПРЗ) на територията на Република България, съгласно информация, получена от Европейската асоциация за растителна защита (ЕСРА), Българска агенция по безопасност на храните препоръчва:

  • Закупуването на ПРЗ да се осъществява единствено от регламентирани обекти на фирми, които притежават разрешение за търговия с ПРЗ. Списъкът на фирмите получили разрешение за извършване на дейностите: търговия с ПРЗ, търговия с ПРЗ в малки опаковки в селскостопанска аптека, преопаковане и фумигация е публикуван на сайта на Българската агенция по безопасност на храните, като списъкът се актуализира периодично.

 

  • Продуктите за растителна защита, които се закупуват, да са задължително с етикет на български език, с пълни указания за приложение. Повишено внимание към продукти за растителна защита, които се предлагат с етикети на друг език.

 

  • Да не се купуват продукти за растителна защита от лице, което откаже да даде касова бележка и/или фактура, съдържаща търговските имена  на продуктите, закупеното количество и информация за търговеца.

 

  • При съмнения сигналите могат да се подават на безплатен телефон за сигнали за нелегални пестициди 0800 18 112, като анонимността е гарантирана, както и на телефоните на БАБХ и на ОДБХ.

Употребата на фалшиви или нелегални ПРЗ излагат на опасност здравето на фермерите, потребителите, вредят на околната среда, могат сериозно да увредят културите или да доведат до намаляване на реколтата или пълното и унищожаване. Фермерите, които употребяват нелегални ПРЗ, рискуват нереализация на продукцията им към производителите на храни и фуражи.           

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.