1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Основните хранителни стоки поевтиняват на едро през ноември

Основните хранителни стоки поевтиняват на едро през ноември

Цените на млечните произведения се задържат около нивата на предходния месец

Основните хранителни стоки  поевтиняват на едро през ноември  в диапазона 0.5 - 3.4 на сто, съобщават  от пресцентъра на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
  
Поевтиняването на брашното, ориза и олиото за месеца е около 3 на сто. При цените на захарта, лещата, пилето и малотрайните колбаси се наблюдава спад на месечна база  с около 1.5 процента.
 
Цените на млечните произведения се задържат около нивата на предходния месец. През ноември  леко се вдигат цените  на  фасула (7.5 на сто) и на яйцата (5.9 на сто - една стотинка).
   
Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки  са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта - 66 процента. Цената на рибата се е повишила на годишна база с 32 на сто, което е в резултат на плавното и трайно покачване на стойностите й, наблюдавано през последните две години.  Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 10 на сто. В резултат на трайния спад на цените на брашното и олиото през втората половина на 2011 г. през  ноември техните стойности са около и малко под нивата от същия месец на 2010 г., посочва БТА.
   
Оранжерийните домати и краставици са поскъпнали за месец с около 40 - 50 процента. Покачването на цената на едро на зелените  и на  червените чушки е в диапазона 12 - 22 процента. След намаляване на предлаганите количества на българското грозде, неговата цена се повишава, като регистрираният ръст спрямо октомври е 50 на сто. Леко поскъпване на месечна база се наблюдава при бананите. През изтеклия месец са се понижили цените на цитрусовите плодове /5 - 14 на сто/, ябълките /3 на сто/, картофите /28 на сто/, зрелия чесън /32 на сто/ и  зелето/24 на сто/.
   
Цените на повечето плодове и зеленчуци са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, като поевтиняването на годишна база на картофите, зрелия чесън, пипера и зелето е около 20 - 30 на сто. Цените на цитрусовите плодове, гроздето и ябълките са паднали с около 7 - 10 на сто. Поскъпване на годишна база  има при оранжерийните домати и краставици - средно с около 10 процента,  и при бананите - с 2 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.