1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Основните зърнени култури на международните борси запазват отрицателната тенденция

Основните зърнени култури на международните борси запазват отрицателната тенденция

Цените на суровия петрол тръгнаха нагоре

Борсите в Париж и Чикаго са изнервени до краен предел. Вчера това си пролича за пореден път, когато котировките на всички култури, с изключение на соята, изгубиха почти половината от печалбите, натрупани в понеделник. Тогава поскъпването беше предизвикано от взривяването на Керченския мост и руския обстрел на цивилни цели в Украйна. Причината за последвалото поевтиняване може да се търси в съобщението от Москва, че през новия сезон Русия няма да ограничава износа на зърно, тъй като очаква да прибере рекордна реколта. Друг фактор са предупрежденията на Световната банка и Международния валутен фонд за глобална рецесия.
Така във вторник пшеницата в Париж загуби над 8 евро, а в Чикаго поевтиня с 37 цента. Царевицата пък загуби 6 евро във френската столица, а отвъд Океана цената ѝ падна с повече от 5 цента. Рапицата от своя страна се прости с 12 евро, докато единствено соята записа положителен резултат – плюс 2 цента и четвърт.
 
Днес основните зърнени култури и на двете борси запазват отрицателната тенденция. До 12:30 часа българско време декемврийският контракт на пшеницата във френската столица отчете минус евро и 50 до 354 и 50 за тон, а царевицата от ноемврийските фючърси загуби 50 цента до 340 и 25 за тон.
 В Чикаго при предборсовата търговия декемврийските доставки на пшеницата записаха минус 6 цента и половина до 894 и 50 за бушел, докато царевицата от същия контракт поевтиня с 2 цента до 691 за бушел. Цената на декемврийския овес днес се покачи с 2 цента и ¾ до 3 долара и 95 за бушел, а цената на ориза от ноемврийския контракт се вдигна с 1 цент до 16 долара и 73 за 50 килограма.
 
Днес до обяд маслодайните култури размениха позициите си. В Париж цената на рапицата се вдигна с евро и половина до 631и 75 за тон, а ноемврийската соя отвъд Океана поевтиня с четвърт цент до 13 долара и 76 за бушел. С 0,56 цента до 68 и 98 цента за фунт се понижи цената на соевото масло ОТ октомврийските доставки, а соевото брашно от декемврийския контракт загуби 70 цента до 405 и 30 долара за тон. 
 
На селскостопанската борса в Ешборн един тон обезмаслено сухо мляко от ноемврийските доставки се предлага за 3725 евро, маслото се продава за 7150 евро за тон, а цената на 100 килограма картофи за преработка е 20 евро.
 
Днес цените на суровия петрол вървят нагоре. До обяд американският суров нефт добави 2 цента до 89 и 37 за барел, докато сортът Брент се продаваше за 94 и 42 долара, отчитайки плюс 13 цента. Природният газ струваше 6 и 61 долара за 293 киловатчаса, като цената се покачи с 2 цента. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.