1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. От 5 до 15% са поскъпнали основни хранителни стоки

От 5 до 15% са поскъпнали основни хранителни стоки

Снимка:

Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев

През последните три месеца от 5 до 15% са поскъпнали основни хранителни стоки като олио, свинско месо и брашно. Това каза за радио „Фокус” председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

За този период обаче не са поскъпнали яйцата, допълни Стойчев и поясни, че очаква връщане на цените на месото, тъй като това е тенденция в световен мащаб. ”По време на празниците би трябвало потреблението да се повиши, това е нормално – всяка година е така. Разсъждавайки на пазарен принцип, не бих очаквал да има повишение на стоките. Ако очаквам да има изненади, не мога да предположа точно за коя стока, но всяка година по време на празници знаете, че има изненада с повишението цената на някоя основна стока и след като свърши истерията по празничното пазаруване, тя отново се връща на старата си цена, което абсолютно не е пазарна икономика, но да я наречем българска”, каза Стойчев.

Потребителите търсят българското производство и затова над 80% от рекламираните като български продукти в действителност не са родно производство, каза Едуард Стойчев. По думите му цените на плодовете и зеленчуците бележат ръст в момента, но това е нормално за сезона тъй като те вече са вносни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.