1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. От General Mills очакват поскъпване на храните през следващата година

От General Mills очакват поскъпване на храните през следващата година

Дяловете на компанията са паднали с 2% в търговията преди откриването на борсовата сесия

От General Mills Inc., производител на зърнените храни Cheerios и супите Progresso, заявиха в сряда, че очакват инфлацията и поскъпването да наберат скорост. Дяловете на компанията са паднали с 2% в търговията преди откриването на борсовата сесия.

General Mills отчита също така по-висока печалба за тримесечието, която отговаря на прогнозите на Уолстрийт, подкрепени от рязко покачване на международните продажби. General Mills, подобно на другите играчи в хранително-вкусовата промишленост на САЩ, е притиснат от по-високите разходите за суровини като зърно, месо и мляко.

Компанията прогнозира 4 до 5 на сто увеличение на разходите през настоящата фискална година, заради по-високите цени на горивата, млякото, опаковките, какаото и пшеницата и очаква поскъпването на тези видове продукти да бъде още по-голямо през следващата финансова година, която приключва през май 2012-та.

Все пак, производителят е един от най-добрите в този сектор, който се справя с нарастващите цени на суровините, като твърдо намалява разходите и въвежда нови продукти, които се продават на по-ниски цени.

Главният изпълнителен директор Кен Пауъл каза в изявление, че през настоящото тримесечие ще бъде отчетен най-големият ръст на печалбите през годината, тъй като нарастващите разходи са частично компенсирани от по-високите цени. Повечето компании вдигат цените, за да се борят с инфлацията, но това може да навреди на приходите, защото купувачите ще се насочат към по-евтини марки.

Нетната печалба през третото тримесечие, което приключи на 27 февруари, е 392.1 млн. щ. долара, или 59 цента на акция, в сравнение с 332.5 млн. щ. долара, или 48 цента на акция година по-рано. Ако се изключи ефектът на преоценката на активите, при своите хедж позиции на борсата General Mills е спечелил 56 цента, в съответствие с прогнозите на Уолстрийт. Като цяло продажбите през третото тримесечие нараснаха с 1.6% до 3.65 млрд. долара, почти колкото прогнозираните от анализаторите на Уолстрийт 3,69 млрд. долара.

Продажбите в САЩ, които представляват близо 70 на сто от целия обем, са спаднали с 1%, а зърнените храни с 6%, въпреки че General Mills успя да реализира приблизително същото цялостно количество храни. Печалбите от продажбите на дребно в САЩ паднаха отчасти заради по-високите цени на суровините.

В Европа и Азия, обратно, General Mills отбеляза 8% ръст на продажбите. Тези пазари са почти една пета от целия пазар на компанията. На тях тя е реализирала с 6% повече храни. Компанията, която също така продава зеленчуците Green Giant и сладоледа Haagen-Dazs, очакваше прогнозите за фискалната 2011-та, получена през миналия месец, с коригирани доходи от 2.46 до 2.48 долара на акция при нетен ръст на продажбите, изразяващ се в едноцифрен процент.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.