1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Отчита се леко понижение на средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио

Отчита се леко понижение на средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио

Средната цена на едро на продукта за страната е 2,53 лв./литър

По данни на ДКСБТ през периода 14 – 21 август 2013 г. се отчита леко понижение на средната цена на едро на рафинирано слънчогледово олио за страната, докато тези на дребно остават без съществена промяна.

Средната цена на едро на продукта за страната е 2,53 лв./литър, с 1,2% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, стойностите варират от 2,20 лв./литър (Плевен) до 2,85 лв./литър (Варна). В седем области цените на едро бележат леко седмично понижение от 0,8% (Бургас) до 3% (Сливен), а в Кърджали и Плевен и по-значително - съответно с 4,7% и 9,8%. В шест области се регистрира поскъпване на продукта в рамките на 0,4% (Разград, София и Хасково) - 1,2% (Пловдив).

Средно за страната, цената на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) остава на нивото от предходната седмица - 2,86 лв./литър. По области, предлагането е в границите от 2,58 лв./литър (Варна) до 3,04 лв./литър (Смолян). По-високи цени спрямо предходната седмица се отчитат в областите Добрич и Русе, съответно с 3 и 5,6%. Поевтиняване на продукта, в рамките на 0,8 – 3,3%, се регистрира в седем области, най-съществено в Пазарджик и Пловдив.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на дребно на олиото за страната се понижава незначително спрямо предходния седмичен период (с 0,3%)  до 3,02 лв./литър. По области, цените варират от 2,70 лв./литър (Варна) до 3,74 лв./литър (Смолян). В шест областни центъра се наблюдава седмично поевтиняване на продукта в границите от 1,1% (Варна) до 4,5% (Пазарджик). Само в три области  олиото поскъпва на седмична база - Бургас (с 3,5%), Сливен (с 1,7%) и Ямбол (с 5,4%).

Средно за страната, цените на олиото в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,16 лв./литър, като тази разлика е най-голяма в София - 0,43 лв./литър.

През изтеклата седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се отчита в Плевен за големите супермаркети - 0,68 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини - 1,24 лв./литър. За поредна седмица в област Варна цените на дребно на олиото както в ГТВ, така и в ДТО, са чувствително по-ниски от тези на едро - съответно с 0,27 лв./литър и 0,15 лв./литър. Подобна е ситуацията и в област Благоевград, където цените на дребно в големите супермаркети са с 0,11 лв./литър по-ниски от тези на едро, а в по-малките магазини - с 0,03 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.