1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Отчитат леко понижение на цените на рафинираното слънчогледово олио

Отчитат леко понижение на цените на рафинираното слънчогледово олио

Средната цена на едро за последната седмица е 2,58 лв./литър

През периода на наблюдение (2-9 ноември 2011 г.) се отчита леко понижение на цените на рафинираното слънчогледово олио на едро и в големите търговски вериги и запазване на нивата от предходната седмица в малките търговски обекти.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за последната седмица е 2,58 лв./литър, с 0,03 лв./литър или 1,1% по-ниска спрямо предходния период. По области, цените на едро на слънчогледовото олио са в диапазона от 2,42 лв./литър до 2,88 лв./литър, като най-ниски стойности са регистрирани в Хасково, а най-високи в Шумен. Колебания в цените се наблюдават в по-голямата част от областните центрове. В дванадесет от областите се отчита понижение на цените, като най-значително то е в Русе, Разград, Силистра и Стара Загора (с по 0,12 – 0,13 лв./литър или с между 4,3 и 4,7%). Леко повишение на ценовите стойности - в рамките на 0,4-2% се регистрира в 6 от областите.

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,94 лв./литър, с около 1% по-ниска спрямо предходната седмица. В тези обекти олиото се предлага на цени от 2,75 лв./литър (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 3,23 лв./литър (София). Движение на цените в низходяща посока се отчита в 12 от областните центрове, най-значително във Варна (с 0,20 лв./литър или 6,7%) и София (с 0,15 лв./литър или 4,4%). Единствено в Благоевград и Кюстендил олиото на дребно в ГТВ е с по-високи цени спрямо предходната седмица (с 0,05 лв./литър или 1,6%).

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната на слънчогледово олио отбелязва несъществено понижение (с 0,01 лв./литър или 0,3%) до 3,05 лв./литър.

През анализирания период предлагането на олио в малките магазини отново е в ценовия диапазон от 2,83 лв./литър (Велико Търново) до 3,35 лв./литър (Перник). Като цяло, цените на дребно в малките търговски обекти остават на нивата от предходната седмица, като изменения се отчитат само в три области. Единствено в ДТО в София цените на дребно бележат леко повишение – с 0,01 лв./литър или 0,3%. В Шумен и Кърджали олиото се предлага на по-ниски цени в сравнение с предходния период, съответно с 3,2% (0,10 лв./бр.) и 1,7% (0,05 лв./бр.).

Средно за страната цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,11 лв./литър.

За поредна седмица най–голям марж между цената на едро и цената на дребно в големите супермаркети е регистриран в София (0,70 лв./литър), а за ДТО – във Враца (0,78 лв./литър). 

 

Етикети ДТО, цени, олио, ГТВ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.