1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Открити са около 63 тона захар без документи при операцията по т.нар „Захарна афера”

Открити са около 63 тона захар без документи при операцията по т.нар „Захарна афера”

Задържани са шест лица

Около 63 тона захар без документи са открити в складовете на един от лидерите на групата по т.нар „Захарна афера”. Това съобщи снощи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в Пазарджик. Цветанов заяви, че му е докладвано, че служители на МВР са успели да влязат в склада, след като се е наложило да изчакат отварянето поради забравени ключове.

Задържани са шест лица. На база на събраните документи и доказателства, които ще се прецизират от специализираната прокуратура, ще се прецени към кои от тях ще бъде повдигнато обвинение.

Това е успешно осъществена операция на ГДБОП, НАП, заедно със Специализираната прокуратура. Говорим за злоупотреби, за заобикаляне на закона, чрез използване на определени ДДС-схеми за внасяне на огромни количества захар, като по документи са декларира една малка част от тях. Това е щета и то сериозна, за републиканския бюджет, каза министърът.

В резултат на операцията е задържан и синът на бизнесмена Гриша Ганчев. Има и над 15 адреса, които се проверяват. Цветан Цветанов каза, че са иззети необходимите документи, които са съотносими към тази схема.

Задържани са служители на „Литекс комерс” – изпълнителен директор, служители, които са извършвали операции, свързани с количествата захар, влизали на територията на страната. Схемата е такава, че от 12 ТИР-а само два са влизали законно с необходимите документи. Останалите 10 просто все едно ги няма, но те са калкулирали сериозен финансов резултат и са ощетили сериозно републиканския бюджет, каза Цветанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.