1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Отпадат ограничителните мерки заради шапа в 6 области

Отпадат ограничителните мерки заради шапа в 6 области

Няма нови положителни проби за шап до момента

Отпадат ограничителните мерки заради шапа в областите Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. На заседанието си в Брюксел Постоянният комитет по здравеопазване на животните към Европейската комисия реши под карантина да остане само Бургаска област, съобщиха късно в сряда (11 януари) от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

Забранителните заповеди на генералния директор на НВМС блокираха дейността на 92 предприятия, или 25% от сектор месо и месни продукти, алармираха вчера от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ). Те настояваха единствено Бургаска област да остане под пълна забрана. Членовете на асоциацията дори заплашиха с колективен иск НВМС, съобщи в. "Класа".

Няма нови положителни проби за шап до момента. От петък до сега ветеринарните лекари са изследвали над 2800 селскостопански животни в общините Царево, Малко Търново и Средец.

Животновъдите, засегнати от разпространението на болестта шап, ще бъдат компенсирани със 100 процента от стойността на убитите животни, като част от средствата ще се осигурят от Европейския съюз, а правителството ще допълни разликата. Това решение бе взето на заседанието на кабинета вчера, стана ясно от изявление на земеделския министър Мирослав Найденов. Освен стойността на животните държавата ще компенсира и загубите от нереализираната продукция за периода на карантината в засегнатите селища, допълни министър Найденов.
Тъй като периодът на карантината за село Кости е три месеца, ние ще ги компенсираме за тази продукция, която ще загубят за тези месеци, каза Найденов и даде пример: "Ако една крава струва 1000 лв., но носи на стопанина си по 300 лв. на месец, той ще получи не 1000 лв., а 1900 лв."

Найденов допълни, че министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на министъра на финансите Симеон Дянков да бъдат осигурени средства за компенсациите и те ще започнат да се изплащат, след като бъдат унищожени животните.

В началото на седмицата шап беше установен при 37 животни от село Кости, Бургаска област. В края на миналата година в землището на селото бе отстреляно диво прасе, в проба от което бе констатиран шап. Заради възможността за бързо разпространение на заразата, която не е опасна за хората, над 500 животни в селото се избиват и загробват. Очаква се процесът да приключи до два-три дни.

ЕС разполага с ваксина за спешно ваксиниране, ако в близките дни и седмици такова ваксиниране се сметне за уместно от България, съобщиха от представителството на ЕК у нас. От там уточниха, че по време на телефонния разговор между комисаря по здравеопазване Джон Дали и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов е уточнено, че ЕК смята в близките дни да изпрати в България експерти от ветеринарния екип за извънредни ситуации на общността, които да окажат помощ на българските власти. Отново се споменава, че съюзът е готов да помогне финансово, а законодателството на ЕС предвижда покриване на 60% от разходите за компенсиране на фермерите.

В началото на февруари в Будапеща ще се проведе тристранна среща (България и Гърция - Турция и Европейската комисия) в рамките, на която ситуацията ще бъде обсъдена отново.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.